צרו
קשר
הסטטינים, תרופות להורדת רמת הכולסטרול, מוכרים בארץ בשמות : ליפיטור, לסכול, קרסטור, סימבסטטין וגרסאות גנריות אחרות. אלה הן התרופות הנמכרות ביותר בהיסטוריה. הן אחראיות ל כ- 7% מנתח שוק התרופות הכללי. יצרניות התרופות מגלגלות למעלה מ- 15 מיליארד דולר מהסטטינים בשנה.
התלהבותם של הרופאים מתרופות אלו כל כך גדולה עד שחלקם מכנים אותן "האספירין החדש".
יחד עם זאת הטיפול בסטטינים נותר שנוי במחלוקת. יש רופאים הטוענים כי חברות התרופות הן שדוחפות את הרופאים והאיגודים הרפואיים לרשום סטטינים גם שלא לצורך. אכן יש שימוש יתר בתרופות אלו. חשוב לתת אותם רק לאנשים שמצויים בסיכון גבוה ללקות באירוע מוחי או באירוע לב. קיימות דרכים אחרות המוצעות להוריד את רמת הכולסטרול כמו לבצע שינויים משמעותיים באורח החיים.
הוא אחת המולקולות השומניות המרכיבות את גופינו. הוא משמש כחומר גלם לבניית קרומי התאים, משתתף בייצור הורמוני המין , הורמוני יתרת הכליה, הפקת ויטמין D , חומצות המרה , מבודד נוירונים ובכך חיוני לתפקוד הנוירונים ולזיכרון. לכולסטרול תפקיד מכריע במטבוליזם של סרוטונין, 'הורמון השמחה' המשפיע ישירות על מצב הרוח.
מחקר שנערך בבית החולים בילינסון במחלקה הגריאטרית בראשותו של ד"ר אברהם וייס ופורסם במגזין Clinical Nutrition, מצביע על כך שכולסטרול גבוה בקרב קשישים נמצא קשור בהארכת תוחלת ואיכות החיים. המחקר מצא קשר בין עודף משקל לבין הארכת תוחלת חיים בקרב קשישים – המחקר טען כי לקשישים עם יותר רקמת שומן בגוף היו יותר מאגרי אנרגיה שסייעו להם להתמודד עם מצבי חולי ודחק. קשישים שלהם היו רמות כולסטרול גבוהות מהנורמה היו בעלי תוחלת חיים גבוהה יותר וכן המדדים הקוגניטיביים שלהם ויכולת התקשורת והתפקוד העצמאי היו טובים יותר מאשר בקרב קשישים שרמת הכולסטרול שלהם הייתה נמוכה ואף בטווח הנורמה (במחקר המטופלים לא טופלו בסטטינים).
הכולסטרול מיוצר באמצעות אנזימי כבד. שני הנשאים העיקריים שלו הם: HDL - מפנה את הכולסטרול מהגוף לכבד לפירוק והפרשתו החוצה השני הוא ה – LDL - נושא את הכולסטרול מהכבד לגוף. עודפי LDL שוקעים על דפנות העורקים.
הרמה הרצויה של כולסטרול בדם היא 200 מ"ג/דצ"ל LDL מתחת ל- 100 מ"ג/דצ"ל . כאשר בין הרופאים הגריאטריים ישנה הסכמה שלמבוגרים ללא גורמי סיכון או מחלה איסכמית ניתן לשמור על כולסטרול ברמה של 250 מ"ג/דצ"ל ובמקרים מיוחדים על פי שיקול רופא גם למעלה מכך. רמות גבוהות של כולסטרול אכן תורמות לתחלואה של מערכת הלב וכלי הדם אולם הדבר נכון בעיקר באוכלוסיית גיל הביניים 35-64.
מחקרים הראו כי מטופלים עם כולסטרול נמוך נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בדיכאון והתפקודים הקוגניטיביים והאינטלקטואליים שלהם נמוכים יותר. מחקר שנערך באוניברסיטת מסצ'וסטס הראה קשר בין כולסטרול נמוך ומחלת פרקינסון. במה כבר לא האשימו את הכולסטרול ?! גורם למחלות לב, סרטן, סתימת עוקרים, דלקות בעורקים. אמירות אלו, מביאות רבים מאוכלוסיית המבוגרים להוציא מהתפריט שלהם ביצים, שומן רווי, אברים פנימיים בשר בקר, גבינה צהובה, פירות ים אשר במינון נכון חיוניים לתזונה הנכונה.
סטטינים, או בשמם המקצועי: HMG-CoA reductase inhibitors הם משפחת תרופות מרשם להורדת רמת הכולסטרול. הם פועלים על ידי צמצום הייצור שלו בכבד על ידי כך שמעכבים את פעולת האנזים HMG-CoA reductase הקובע את קצב הייצור. הסטטינים נחשבים ליעילים ביותר להורדת כולסטרול LDL
כמו לכל תרופה גם לשימוש בסטטינים תופעות לוואי. יש רופאים הטוענים כי תופעות הלוואי שלהם מסוכנות אף יותר מהמחלה שנועדו לרפא. אי לכך יש להיזהר ברישום התרופה לאוכלוסיית הקשישים בני 70 ומעלה עדויות מצביעות על כך שהאיזון בין התועלת של התרופה לבין הסיכונים עלול להיות פחות חיובי בקרב אוכלוסיה זו.
• כאבי שרירים עד פגיעה ברקמת השריר
• נזק לכליות
• בעיות בתפקוד הקוגניטיבי והזיכרון
• סטטינים מרוקנים את הגוף מהאנזים (CoQ10) המובילים להיחלשות שריר הלב
• עליה באנזימי הכבד עד לנזק לכבד
• הגברת רמת הסוכר בדם המובילה לסוכרת 2
המלצות
כולסטרול מתברר הוא לא האויב הגדול ביותר כפי שנהגו לחשוב אלא סמן כי קיימת בעיה.
במחקרים שנערכו באוקניאווה ביפן נאמר כי אין שום הוכחה מדעית לכך שרמת כולסטרול נמוכה כשלעצמה מפחיתה את הסיכון למוות ממחלות לב.
• שמירה על תזונה נכונה: להימנע ממאכלים שמעלים את רמות האינסולין וגורמים לחסימת כלי הדם, לצרוך שמן דגים אומגה 3 להימנע משומן טרנס, פחמימות מזוקקות לצרוך ירקות. למזער מיצי פירות המכילים פרוקטוז.
• פעילות גופנית
• להפחית מתח
• להפסיק לעשן ולהימנע מעישון פסיבי
• לשמור על לחץ דם נכון
• שעות שינה נאותות
סטטינים: האם התרופות להורדת הכולסטרול, אכן מתאימות לך?
יש לשוחח עם הרופא לפני התחלת הטיפול בסטטינים ועל המטופל לשאול את עצמו האם:
• סובל ממחלת לב וכלי דם ועברו התקפי לב, או אירוע מוחי
• רמת LDL גבוהה מאד 190 מ"ג / דצ"ל ויותר ומחלות רקע נוספות כמו סוכרת ומחלות איסכמיות.
• האם המטופל יכול לעמוד בשינוי משמעותי באורח החיים ללא התרופות
• האם קיימת אינטראקציה של תרופות אחרות עם סטטינים
לסיכום :
מחקרים שנערכו בנושא הכולסטרול וטיפול בסטטינים מצביעים על כך כי ערכי הנורמה של רמות כולסטרול בדם אינם נכונים לכל הגילאים. רוב האנשים המבוגרים צריכים לשמור על רמות כלליות של עד 250 מ"ג/דצ"ל. אבל המספרים לבדם אינם מדד יחיד. כולסטרול הוא רק אחד מגורמי הסיכון. הגורם החשוב ביותר הוא לקחת בחשבון את הסיכון שבטיפול בסטטינים לטווח הארוך.
קיים קונצנזוס נרחב של הקרדיולוגים ורופאי המשפחה כי שינויי באורח החיים הוא הכרחי. סגנון חיים הוא עדיין מפתח למניעת מחלות לב. תזונה נכונה, פעילות גופנית, הימנעות מהעישון, ושמירה על משקל נכון. השמנה , לא השמנת יתר בגיל המבוגר היא "בסדר" ורצויה.
מחקר שנערך לאחרונה ופורסם - JAMA Internal Medicine מצא כי עד 97 אחוזים מאנשים בגילים שבין 66 ל - 90 במקרים מסוימים, המטופל והמטפל יכולים להחליט שלא להשתמש בסטטינים.
ההנחיות הקודמות, שפורסמו בשנת 2002, התמקדו בעיקר ב" המספרים "רמות כולסטרול. מסמך ההנחיות החדשות של המומחים מהאיגודים הקרדיולוגים האמריקאים AHA, ACC מתמקד בסיכון של פרט ללקות בהתקף לב או אירוע מוחי. רק ככל שהסיכון גבוה יותר, תגדל התועלת מהסטטינים.
לאור עדכונים חדשים מנתוני GlobalData, שוק התרופות לטיפול בכולסטרול צפוי לגדול באופן משמעותי ב- 10 השנים הבאות ויגיע ל כ 37 מיליארד דולר עד שנת 2023 בשל השקתם של 2 תרופות ביולוגיות חדשות בהזרקה שבועית /דו שבועית הנמצאות בפיתוחים מאד מתקדמים להורדת LDL . אז מדוע שחברות התרופות לא יעודדו את הצרכנים לצרוך תרופות אלו.
אז שאל את עצמך בכל פעם שרופא רושם לך תרופה להורדת כולסטרול "האם אני באמת זקוק לטיפול?".
פרידמן רינת RN,MA – אחות אחראית
דיור מוגן " שבעת הכוכבים"
צרו
קשר
סגרו
פנייה
השאירו פנייתכם
ונשוב אליכם
לשמור על כבוד דיירי הבית, להגן על עצמאותם, ביטחונם ופרטיותם
להעניק יחס אישי, חם ואדיב בהתאמה לכל דייר
לעמוד על משמר בריאותם, שלומם, ביטחונם ובטיחותם של כל דיירי הבית, תוך גילוי הקשבה ורגישות לצרכיהם המיוחדים
להקפיד לתת לכל דייר את השירות הטוב ביותר, במהירות הרבה ביותר וביעילות הגדולה ביותר
להציע מגוון פעילויות תרבות והעשרה רחבות ואיכותיות
ליצור, לטפח ולשמור על סביבה איכותית, נעימה בסטנדרטים גבוהים
לעבוד על פי הנהלים המוטמעים על ידי הנהלת החברה
לחתור לשיתוף פעולה הפורה בין הנהלת הבית והדיירים